woensdag 9 oktober 2013

Eerste dagen Su

Hoi allemaal!





Hier ons eerste berichtje vanuit het zeer warme Suriname (32°C)!
Afgelopen week hebben we beide een erg leuk afscheidsfeestje gehad! Heel fijn om alle mensen nog even te zien en te spreken voordat we 3,5 maand weg zouden gaan.
En toen was het opeens 7 oktober, de dag dat we naar Suriname gaan vliegen! Op Schiphol nog even wat gedronken met ons ‘uitzwaaicomité’, afscheid genomen en op naar het vliegtuig!

Tijdens de vliegreis zaten we naast een Surinamer die drie weken in Nederland op vakantie was en nu weer aan het werk moest. Hij heeft ons onder andere verteld  we zeker een keer roti moeten gaan eten bij Roopram, White Beach moeten bezoeken, met een kabelbaan over de Surinamerivier gaan en club Zsa Zsa Zsu en ’t Vat moesten bezoeken. Het was een erg gezellige vlucht.



Na de mooie en verzorgde vliegreis van 9 uur zijn we dan eindelijk in het bijzonder gastvrije Suriname aangekomen (15.45 surinaamse tijd, dus 20.45 nederlandse tijd)! Gelukkig had het net die dag geregend en viel de warmte overgang erg mee. Bij de paspoortcontrole was het erg druk en moesten we lang wachten. Rond vijf uur waren we eindelijk door de duane en kon het Suriname avontuur echt beginnen!


Onze medestudent Amanda en haar zusje Lisa kwamen ons ophalen, onwijs bedankt! Onderweg hebben zij ons al meteen kennis laten maken met Surinaamse lekkernijen. Bakabana met pindasaus (anders dan we in Nederland gewend zijn) en Dawet met maizena balletjes! Ongelooflijk lekker! Als alles hier zo lekker is komen we niet meer terug (of tonnetje rond ;-) ).




Tijdens de autorit van het vliegveld richting Paramaribo kwamen we veel verschillende huizen tegen. Sommige huizen zijn van hout, van steen, andere zelfs nog niet afgemaakt. Het ene huis is heel luxe en een ander heel erg primitief. Voor elk huis staat een mand op palen om hier je huisafval in te doen, want ja de honden maken er anders een bende van!


Na een rit van anderhalfuur kwamen we bij ons huisje in de Auguststraat aan, Huize Bel. Hier werden we zeer hartelijk ontvangen door onze gastvrouw Lilian Bel. Zij heeft met veel liefde het huisje in orde gebracht en ons rondgeleid. Het is een net huis met alle gemakken van thuis. Het huis heeft twee slaapkamers en twee badkamers (één zelfs met bad!) en een mooie veranda. Ook hebben we in de tuin een papayaboom  (waarvan we binnenkort, als ze rijp zijn, lekker mogen smullen!).



Nadat we onze spullen hebben neergezet zijn we weer opgehaald door Amanda. Zij heeft ons in vogelvlucht rond gereden door het centrum van Paramaribo. Zo zijn we langs Fort Zeelandia, de Palmen tuin, congresgebouw, officierswoningen, de Mall en nog veel andere leuke dingen gereden. Vervolgens zijn we naar haar ouderlijkhuis gereden waar we van een overheerlijke orgeade (drankje (zonder alcohol ;-)) gemaakt van amandelen)  en een ananastaartje hebben mogen genieten.

Dezelfde avond zijn we samen met de twee andere tandheelkunde studenten die hier zitten (Elke en Boukje), naar dokter Terborg gegaan. Daar hebben we met hem kennis gemaakt en gesproken over eventuele binnenlandse tripjes. Hij is zeer enthousiast en wil veel regelen.
Na met de taxi weer keurig ‘thuis’ te zijn gebracht (+/- 00.00 surinaamse tijd) gingen we slapen. Lianne heeft eerst een klamboe opgehangen terwijl Marie Claire al lekker lag te slapen J. Marie Claire heeft, in tegenstelling tot Lianne, heerlijk geslapen!

De volgende ochtend hebben we voor het eerst boodschappen gedaan! Aan het einde van de straat zijn er twee supermarkten (een chinees en Chio’s), een groenteboer en een slager. Ideaal dus! De Chinese supermarkt hebben we eerst bezocht (is over het algemeen iets goedkoper dan de chio’s) en vervolgens Chio’s. Daar keken we onze ogen uit. Waren hadden we ook alweer Nederlandse voedingsmiddelen meegenomen? Omdat het daar niet te verkrijgen zou zijn toch? Nou, niet dus! Bijna alles wat wij in Nederland hebben is geïmporteerd. Lipton Icetea, Taksi, Muesli, hakgroenten, knakworsten (unox), calvé pindakaas, time out koekjes en nog veel meer,… Echter allemaal voor belachelijk hoge prijzen. Misschien maar goed ook, anders gaan we niet het Surinaamse eten proberen maar blijven we ‘echte’ Hollanders. Hierna zijn we doorgelopen naar de groenteboer en de slager.

Na te hebben gegeten en voor een deel onze koffers te hebben uitgepakt, zijn we het huis ontvlucht. De stroom was namelijk uitgevallen (welkom in Suriname ;-)), wat al een paar uur duurde. Daarom zijn we naar de Mall gegaan (airco!!). Na een klein rondje te hebben gedaan zijn we naar Dumplings gegaan. Dit is een restaurantje met Dim Sum gerechten. Wij vonden het eten heerlijk! Helaas vonden de muggen ons ook erg lekker (resultaat, samen meer dan 50 muggenbulten, Hollanders? Welnee,…).
  
Elke en Boukje kwamen later op de avond en daar hebben dan ook gezellig meegezeten. Om 9 uur waren dokter Terborg en mondhygiëniste Dyonne Leerdam ook gearriveerd en konden we de plannen rondom de tripjes concreter bespreken. Eind deze maand komt er ook een mondhygiëniste stagiaire uit Utrecht die meegaat op de tripjes. Mogelijk gaan we in oktober met z’n vieren naar Albina en Moengo voor 3 dagen.  In november gaan we met een grotere groep naar Poesoegroenoe en Botopasi. Dit staat nog niet allemaal vast, maar ondanks dat kijken we er zeker naar uit!


We waren erg moe van alle indrukken en gingen bij aankomst thuis direct te bed. Beiden lekker geslapen en al wat meer gewend aan de warmte.


We genieten hier volop en Tan bun!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten