zaterdag 12 oktober 2013

Hallo regenbui!



Woensdagochtend zijn we eerst lekker gaan ontbijten en hebben we wat schoolwerk gedaan. Vervolgens is Amanda ons komen ophalen en hebben we daar weer lekker orgeade gedronken en pommes de cythère gegeten (gemaakt door haar opa). 

Daarna zijn we wezen ‘shoppen’ bij de ‘Chinees’. Hier is een chinees niet een restaurant o.i.d., maar een winkel waar ze van alles verkopen, van handdoeken, schoenen, zwembadjes en kleding. Over het algemeen is dit een stuk goedkoper dan de andere winkels hier. Toen we van de ene chinees naar de andere chinees aan de overkant wilden lopen kwamen we in onze eerste regenbui!! Wow, wat was dat welkom zeg (Sorry, we weten dat het in Nederland de afgelopen dagen ook met bakken uit de lucht kwam, we sturen wat warmte jullie kant op ;-)).Op dat moment was de bui heerlijk! Deze duurde iets van 10 minuten en daarna scheen de zon weer volop.


’s Avonds zijn we bij de Optimist gaan eten. Hier kan je steaks, pasta’s en salades bestellen. Het was echt verrukkelijk en erg gezellig! We hebben het niet al te laat gemaakt, aangezien we de dag erop alweer op tijd bij het symposium moesten zijn.

Royal Torarica Hotel
Donderdag ging de wekker al om half 6, Phoe hé, dat waren we al even niet meer gewend. Douchen, ontbijten en met de taxi op naar het Royal Torarica hotel. Het symposium heette: Wonnie Goedhart symposium, oncologie part II. Het is een samenwerking tussen het AZP (Academisch ziekenhuis Paramaribo) en het Erasmus MC in Rotterdam. We waren dus een beetje een vreemde eend in de bijt, tussen alle radiotherapeuten, oncologen, neurologen, urologen, dermatologen, immunoloog enzovoorts. Aangekomen werden we verwelkomd door heerlijke Surinaamse sapjes en hapjes (ja, al om 7 uur ’s morgens). In de pauzes stonden steeds nieuwe hapjes klaar en hebben een lekkere warme lunch op de pier gehad met als toetje ‘bojo’. Dit is zoet cassave cakeje. Ook hadden ze tussendoor bakabana, smullen!! Het was super geregeld allemaal (een stuk beter dan het NMT-studentencongres van afgelopen vrijdag). De lezingen waren allemaal erg interessant!


Ze hebben pas sinds november 2010 hier een radiotherapeutisch centrum. Voor die tijd moesten de patiënten die bestraald moesten worden uitwijken naar Nederland of Colombia. De komst van het RTCS is mede te danken aan een aantal Nederlandse artsen. Je wordt weer goed met de neus op de feiten gedrukt hoe goed de gezondheidszorg toch eigenlijk geregeld is in Nederland. 

Na het symposium zijn we naar de Palmentuin gelopen. Het was vandaag, 10 oktober, de dag van de Marrons. Er waren veel kraampjes met eten, drinken, sieraden en traditionele kledij. Er waren op meerdere plaatsen podia met muziek en dans. Ook deed een Marron nog een kansloze poging om met ons mee naar Nederland terug te gaan. Hij was opzoek naar een leuke Nederlandse vrouw,… Helaas, geen interesse.
Toen we langs de waterkant liepen hoorden we opeens: ‘hallo Maxima’. Een oude Surinaamse man vond zichzelf erg grappig en lachte zelf het hardst ;-). Ook waren er een aantal jonge meisjes in traditionele kleding, erg leuk! Vervolgens zijn we verder gelopen langs de centrale markt en hebben een taxi naar huis genomen. 












Thuis hebben we gekeken wat ons te wachten staat.. Het is een aflevering van 'Mag ik mee met je op reis' van Katja en Nicolette. Katja gaat in die aflevering naar Suriname toe, waarbij ze o.a. met een student tandheelkunde mee gaat naar het binnenland om op een plaatselijke school kinderen tandheelkundige zorg te geven. Tandarts Terborg, die het organiseert, helpt ons hier nu ook en wij gaan ook met hem  van 7 t/m 10 november naar dat dorpje, Poesoegroenoe. Echt een super indruk wat ons te wachten staat!

Via deze link kunnen jullie ook de aflevering bekijken: http://www.tvlab.nl/p/mag_ik_mee_op_reis

Vrijdagochtend stond de wekker gelukkig minder vroeg. Op het programma stond de tweede dag van het symposium. Ook deze dag hadden ze weer lekkere hapjes, drankjes en een goede lunch. Ook tijdens deze lunch zaten we weer tussen artsen, radioloog-oncologen. In de middag stond er een hoofd-hals lezing gepland. Zo was er een lezing over reconstructies in het hoofd-halsgebied (bijvoorbeeld een deel van een onderkaak). De discussie tussen de artsen is erg leuk, interessant en leerzaam!

  

’s Avonds waren we erg moe en hebben Expeditie Robinson, HNTM en The Voice terug gekeken op uitzending gemist, want ja, vooral Expeditie Robinson willen we niet missen!

Zaterdag hebben we een beetje uitgeslapen en zijn daarna naar het Krasnapolsky hotel gegaan om lekker te zwemmen, eindelijk! Ook zat er bij de prijs een lunch inbegrepen. Rond een uur of 3 zijn we weer terug gegaan naar het appartement. Onze blanke huid gaf al aan genoeg te hebben gehad voor vandaag!

 

We gaan zo koken en vanavond waarschijnlijk op stap!

Liefs, ons









1 opmerking:

  1. Hoi lieve Lianne en Marie Claire,
    Maar even proberen of de reactie ook geplaatst wordt! We appen in ieder geval ook!!! :):)
    Wat leuk om alle foto's te zien, zo krijgen we helemaal een goed idee hoe of jullie wonen en leven op dit moment! Wat een prachtig huisje waarin jullie verblijven! Maak er een goede tijd van en geniet met volle teugen meiden!
    Liefs van ons hier uit een regenachtig Heerhugowaard! De winterjas is aan..... xxx Marlies.

    BeantwoordenVerwijderen